Med je tradiční surovinou pro výrobu perníků již po staletí. Doslova zázrak přírody. Lžička medu denně může vyléčit spoustu zdravotních neduhů. Právě proto byl perník již od pradávna díky medu a koření považován za léčivý a cenný. Med dodává perníku zdravou složku, vůni, vláčnost a zabraňuje jeho vysychání. Je třeba dbát na dobrou kvalitu, a pokud máme možnost získat jej přímo z rukou včelaře, máme první krok k úspěchu. Zkrystalizovaný med je stejně kvalitní, ale do perníku jej potřebujeme v tekuté formě. Skladujeme ho v suchu a temnu, v dobře uzavřené, nejlépe skleněné nádobě. Možná vás překvapí, že med lze i zamrazit.
Medové tajemství
Zkrystalizovaný med rozpustíme pozvolným zahříváním sklenice ve vodní lázni maximálně do 45°C, aby si med zachoval všechny cenné složky. Nikdy ho dlouho nevaříme. K rozpuštění nepoužíváme ani mikrovlnou troubu, jejíž mikrovlny zničí vše cenné, co v medu máme. Stejně tak rozpustíme a použijeme i med pastovaný. Ale vždy jen takové množství, které právě potřebujeme.